Fractura de stres – cum sa o previi

7a23ee84b7_1Fractura de stres este relativ frecventa la persoanele care fac miscare in mod obisnuit, mai ales la cei care aleg jogging-ul, alergarea pe banda sau alt tip de efort ce solicita intensiv membrele inferioare. Pentru ca dupa relaxarea din concediu revenim la programul obisnuit si trebuie sa facem miscare macar jumatate de ora pe zi, afla cum sa previi fractura de stres!

In timpul antrenamentelor fractura de stres poate interveni destul de usor, iar daca ti se intampla va trebui sa iei o pauza de la 4 la 6 saptamani. Factorii care duc la aparitia acestui tip de fractura sunt mai mereu legati de o supra-solicitare fizica, asa ca trebuie ca in primul rand sa acorzi o atentie sporita perioadei de incalzire. In timpul alergarii, nu te forta mai mult decat amplitudinea normala a pasului tau obisnuit.

O atentie deosebita trebuie acordata si incaltamintei de alergare – trebuie sa fie pantofi speciali, care sa amortizeze in mod corect impactul cu solul. Evita sa alergi pe un teren accidentat si prefera platformele regulate, in schimb.

Mai mult, daca ai luat o pauza de la antrenamente pe timpul vacantei de vara sau nu esti obisnuit cu efortul fizic, trebuie sa iti estimezi in mod corect calitatea tonusului muscular si starea articulatiilor. Atat muschii, cat si articulatiile ajuta oasele sa faca fata solicitarilor unui antrenament sportiv, chiar daca vorbim despre gimnastica aerobica, dans, ciclism sau maraton. Atunci cand supunem corpul unui antrenament intens cu care nu suntem obisnuiti, muschii cedeaza si nu mai pot sustine scheletul osos din zona solicitata, de aceea, toata greutatea cade pe oase si apare fractura de stres.

Cum o recunosti

In primul stadiu, fractura de stres are ca simptome o durere surda in timpul antrenamentelor, care, insa, dispare odata ce activitatea fizica inceteaza. In stadiul urmator, durerea este intensa, continua si tine chiar si in timpul noptii.

Tratament

Tratamentul este rareori chirurgical, in cazurile grave ce au dus deja la deplasarea oaselor. Altfel, se recomanda doar repaus pentru un interval ce variaza in functie de afectarea osului. Repausul este unul activ, in sensul in care se recomanda exercitii usoare care sa pastreze tonusul muscular la un nivel optim. Pentru aceste exercitii usoare, poti recurge la un antrenament asistat de aparate special concepute, precum acest mobility trainer de la renumita companie Kettler disponibil in shop-ul online al Farmaciilor Remedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>